بلاگمقالات

تفاوت ریتاردر با اینتاردر

ریتاردر و اینتاردر دو قطعه بسیار مفید در خودروهای سنگین هستند که وجود آنها به طرز چشمگیری عملکرد و قدرت خودروهای سنگین را افزایش می دهد اما این دو قطعه از نظر عملکرد با یکدیگر متفاوت هستند که در این مقاله قصد داریم به صورت تخصصی به اینکه ریتاردر و اینتاردر چه تفاوتی با یکدیگر دارند، بپردازیم. لذا اگر می خواهید در مورد تفاوت ریتاردر با اینتاردر اطلاعات بیشتری کسب نمایید در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.

ریتاردر چیست؟

شاید برای شما بارها پیش آمده باشد که در کامیون یا اتوبوس های بین شهری نشسته باشید و مشاهده کرده باشید که راننده هنگامی که با موانع یا دست انداز روبرو می شود دسته ای که در فرمان موجود است را قبل از نزدیک شده به مانع یا دست انداز می کشد تا سرعت اتوبوس یا کامیون به صورت تدریجی کاهش یابد.این قطعه که موجب کاهش سرعت کامیون و اتوبوس های شهری می شود و تا به امروز از تصادفات جاده ای زیادی جلوگیری کرده است و یکی از ضروری ترین قطعات برای ماشین آلات سنگین محسوب می شود ریتاردر نام دارد.

قابل ذکر است که بدانید که فرایند ریتاردر در اتوبوس های شهری و بین شهری متفاوت است چراکه عملیات ریتاردر در اتوبوس های شهری از طریق پدال ترمز صورت می گیرد یعنی زمانی که روی پدال ترمز فشار وارد می کنید ابتدا ترمز کمکی فعال شده و در نهایت ترمز اصلی انجام می شود.با فعال شدن ترمز ریتاردر از قسمت جلویی خودرو صدای زوزه به گوش می رسد و لرزشی در قسمت اتاق اتوبوس نیز احساس می شود.این عمل توسط ترمز ریتاردر انجام می شود که یکی از ویژگی های منحصر به فرد این ترمز به شمار می رود.

یکی از مهمترین قطعاتی که به منظور آسانتر نمودن ترمز گیری خودروها طراحی شده است همین ریتاردر است چراکه متوقف نمودن خودروهای سنگین در سرپایینی ها و زمانی که خودرو با سرعت بالایی حرکت می کند ریسک بسیار بالایی دارد.ترمز های کمکی شامل دو ترمز موتور و ترمز اگزوز هستند که هر دوی این ترمزها زیر نظر ریتاردر فعالیت می کنند.البته باید گفت استفاده از ریتاردر فقط به خودروهای سنگین محدود نمی شود و برای ساخت لوکوموتیوها نیز ریتاردر کاربرد گسترده ای دارد و از مهمترین قطعات این نوع وسایل نقلیه می باشد.

نکته ای که نباید آن را نادیده بگیرید این است که ترمز ریتاردر به منظور ایستادن کامل خودرو ساخته نشده است و کاربرد آنها فقط در متوقف کردن خودروها است.

ریتاردر چگونه عمل ترمزگیری را انجام می دهد؟

ریتاردر متشکل از ۲ توربین با نام های روتر و استاتور است که به دلیل خاصیت لزج بودنی که دارند انرژی دورانی موتور را تا به طرز فوق العاده ای کاهش می دهد.قابل ذکر است که فاصله بین پره های استاتور تا روتور بسیار کم است که بعد از اینکه عمل ترمز گیری اتفاق می افتد پمپ روغن در این محفظه فرایند ریتاردر را انجام خواهد داد.نیرویی در داخل توربین روتر وجود دارد. این نیرو روغن را افزایش می دهد و شتاب داخل توربین استاتور را کاهش می دهد.همین امر باعث می شود نیروی ترمزها در میل گاردان به طرز قابل توجهی زیاد شود.

میزان روغنی که به داخل محفظه تزریق یا پمپ می شود به میزان شتاب منفی در سیستم ریتاردر ارتباط مستقیم دارد.ریتاردرها دارای انواع مختلفی هستند. نوعی از آنها که با نام ریتاردر القایی معروف می باشد کاربرد کمی داشته و بیشتر در اتوبوس های قدیمی استفاده می شوند.از مزیت این نوع ریتاردرها می توان به نصب خوب آنها در محل اشاره نمود. در این ریتاردرهایی که از آنها صحبت کردیم، یک توربین روتر به شفتی که در حال چرخش می باشد متصل است و توربین دیگری که استاتور است به شاسی خوردو وصل شده است.

در این نوع ریتاردرها بین دو توربین استاتور و روتر فضای خالی وجود نداشته و فقط هوا وجود دارد.زمانی که راننده بخواهد از این قطعات استفاده کند جریان الکتریکی از باتری خودرو به سیم پیچ استاتور ارسال می شود که باعث ایجاد میدان مغناطیسی در اطراف روتور می شود و یک جریان گردابی در روتور و میدان مغناطیسی ایجاد می کند و همین موجب افزایش سرعت چرخش روتور شده و در نهایت به کاهش سرعت خودرو می انجامد. پره های موجود در روتور باعث خنک شدن سیم پیچی ها استاتور شده و این از خرابی این قطعه ها به میزان زیادی جلوگیری می کند.

یکی از مزیت های این قطعه ها صدای کم آنهاست اما از طرفی انرژی گرمایی زیادی تولید می کنند که یکی از معایب این قطعات است.ریتاردها چیدمان خاصی دارند. به عنوان مثال بعضی از آنها روی گیربکس و برخی دیگر پشت گیربکس و بعضی از مدل ها در آخر گیربکس یا اول میل گاردان نصب می شوند.

ریتاردرها دارای دو نوع اینلاین و آفلاین هستند. در نوع اینلاین به میل گاردان خودرو وصل می شوند و در نوع آفلاین محل نصب این قطعات اندکی متفاوت است و در کنار گاردان و گیربکس نصب می شوند.
فویت و زد اف دو نمونه از بهترین این قطعات هستند که در سراسر جهان مورد استفاده قرار می گیرند.البته نباید این نکته را نادیده گرفت که دلیل محبوبیت زد اف بیشتر برای تولید گیربکس های قدرتمند است.ریتاردرهایی با نام فویت قدرت بسیار زیادی دارند به نحوی که می توانند ۹۵۰ اسب بخار قدرت تولید کنند و حتی خودروهایی که بارهای با وزن سنگین را حمل می کند، را به راحتی متوقف کند.

ریتاردر کامیون چه مزیت هایی دارد؟

این قطعات حجم بسیار کمی داشته و در محل بسیار خوبی نصب می شوند.
چنین قطعاتی موجب ایمنی در خودروهای سنگین می شوند و باعث می شوند حتی در سرعت های بالا امنیت و راحتی را احساس نمایید.
وجود ریتاردر در خودروهای سنگین باعث می شود هزینه های خودرو به طرز چشمگیری کاهش یابد.
رانندگی با استفاده از این قطعات بسیار آسان می شود.
نوع دیگری از ترمز کمکی به نام اینتاردر وجود دارد که در ادامه این مقاله به بررسی و ارزیابی آن می پردازیم.


اینتاردر چیست؟

همانطور که مطلع هستید وسایل نقلیه در هر نوعی که باشند برای متوقف شدن به ترمز احتیاج دارند به ویژه اگر این وسلیه نقلیه دارای وزن بسیار زیادی باشد فرایند ترمزگیری بسیار سخت تر انجام می شود چراکه خودروهای سنگین به قدرت زیادی نیاز دارند به ویژه که در سر پایینی ها سرعت خودرو بسیار زیاد خواهد شد و وجود ترمز کمکی مثل اینتار کمک ویژه ای به ترمز گیری خودروهای سنگین می کند.

در نتیجه قدرت موتور تنها عاملی نیست که برای رانندگان اهمیت دارد و علاوه بر آن نیروی ترمزگیری بالا یکی دیگر از عواملی است که برای رانندگان مهم می باشد.اگر میخواهید این موضوع را بهتر درک کنید بهتر است یک تریلی یا خودروی سنگین را تصور کنید که در حال پایین آمدن از یک جاده کوهستانی است. در چنین شرایطی رانندگانی که خودروی آنها به ترمز هیدرولیک تجهیز شده اند بهتر می توانند خودروی خود را کنترل نمایند. دلیل این موضوع این است که با استفاده از این سیستم امنیت بیشتری برای خودرو فراهم می شود و خودرو به راحتی کنترل خواهد شد.

این نوع ترمز های کمکی یک ترمز بسیار کوچک هستند که در حدود ۶۵ کیلوگرم وزن داشته و به راحتی می توان آنها را در کنار گیربکس نصب نمود.این نوع ترمزهای مخصوص علاوه بر اینکه به کمک ترمز موتور می آیند می تواند میزان تنش ها و فشارهای وارد بر سیستم ترمز را تا حدود ۹۰ درصد کاهش دهد که درصد قابل توجهی می باشد.

این نوع ترمزها بیشتر برای دامنه های کوهستانی مناسب هستند و در مناطق کوهستانی عملکرد بسیار خوبی را از خود نشان می دهند.چنین ترمزهایی علاوه بر اینکه ترمز اصلی خودروها را خنگ نگه می دارند به کنترل بهتر خودروها در مواقع اضطراری کمک می کند. خودروهایی که دارای ترمز هستند برای رانندگان به صرفه تر هستند چرا که به دلیل فشار زیادی که به ترمز ها وارد می شود دچار آسیب یا خوردگی نمی شود و عمر طولانی تری خواهد داشت.این یکی از مزیت های مهم برای رانندگان در برابر هزینه های سنگین است چرا که دیگر نیازی نیست لوازم ترمز را در بازه های زمانی کوتاه عوض نمایید و هزینه زیادی را بابت این موضوع متحمل شوید.

عمل ترمز گیری توسط اینتاردر چگونه انجام می شود؟

از دو چرخ پرده دار برای طراحی و تولید اینتاردر استفاده شده است که این دو چرخ دنده در مقابل یکدیگر قرار گرفته اند.قطعات ذکر شده از نظر ساختار و عملکرد تفاوت چندانی با ریتاردر ندارد.همچنین متشکل از یک روتر چرخان و یک استاتور بدون حرکت ساخته شده اند.با فعال شدن اینتاردر، روغن از طریق یک پمپ به داخل اینتاردر هدایت می شود.با توجه به این موضوع که روتر به قطعه ای به نام محور انتقال قدرت متصل است ، سرعت جریان روغن زیاد شده و به سمت استاتور هدایت می شود.

با نیروی زیادی که به این روغن وارد می شود مابین پره های استاتور قرار گرفته و در جهت مخالف حرکت روتر حرکت می کند و همین امر موجب می شود سرعت خودرو به میزان قابل توجهی کاهش یابد.

این گشتاوری در ابتدا به میل محرک و در مرحله بعدی به چرخ ها انتقال پیدا می کند و روغن می تواند گرمای ایجاد شده در اثر تبدیل انرژی را به راحتی جذب نماید.زمانی که روغن خارج می شود به عنوان یک مبدل حرارتی به حساب می آید که قابلیت این را دارد که گرما را به خوبی دفع نماید و روغن را خنک کند. نکته قابل توجه این است که این نوع ترمز قدرت نگهداری بسیار بالایی داشته و این نکته ای مثبت برای این ترمزها به حساب می آید.

یکی از مزیت های این نوع ترمزها، ترمزگیری به وقت آنهاست که منجر به کاهش به موقع سرعت خودرو می شود.قابل ذکر است که رانندگان می توانند این سیستم را در ۵ حالت تنظیم نمایند.یکی از نکاتی که بایستی در نظر گرفته شود این است که سرعت خودروهای سنگین از طریق داخل خودرو کنترل می شود و قطعاتی مانند تعویض دنده و سایر سیستم های ایمنی خودرو مانند ABS وEPS هیچ نوع تداخلی با فضای داخلی خودرو ندارد.

در آخر امیدوارم مقاله تفاوت اینتاردر و ریتاردر برای شما مفید واقع شده باشد و متشکرم از شما که ما را در این مقاله همراهی کردید.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا