بلاگ

مقایسه کشنده دیما با پیلسان c7h480

حمل و نقل یکی از اساسی ترین نیازهای روزانه مردم است و تاکنون از روش‌های مختلفی برای ترانزیت ریلی برای جابه جایی کالاها و محموله های تجاری استفاده شده است. یکی از روش‌هایی که افراد سالهاست برای حمل کالاهای مختلف از آن استفاده می‌کنند، خودروهای سنگین هستند. کشنده دیما و پیلسان c7h480 دو نمونه از معروف‌ترین خودروهای موجود در بازار خودروسازی هستند که به خاطر قیمت مناسب، عملکرد منحصر به فردی که دارد طرفداران بی‌شماری را به خود اختصاص داده است.

در این مقاله قصد داریم دو کشنده دیما و پیلسان c7h480 را از جهات مختلف با یکدیگر مقایسه نماییم و با استفاده از مقاله تا حدودی می‌توان فهمید کدام یک از این دو کشنده ارزش خریدن دارند.

معرفی شرکت پیلسان

یکی از معروف‌ترین شرکت‌های خودروسازی که با تولید دو کشنده پیلسان c7h440 و پیلسان c7h480 که هر دو از نظر کیفیت در بالاترین سطح قرار دارند، توانسته به جایگاه ویژه ای بین سایر شرکت‌های خودروسازی دست پیدا کند، شرکت پیلسان است. در ادامه این مقاله می‌خواهیم کشنده c7h480 را با یکی دیگر از کشنده های معروف به نام دیما مورد ارزیابی قرار دهیم. با ما همراه باشید.

کشنده پیلسان c7h480

کشنده پیلسان c7h480 با داشتن وزن ناخالص ۴۴۰۰۰ تن، قدرت موتور ۴۸۰ اسب بخار، گشتاوری ۲۳۰۰ نیوتن متر به یکی از کشنده‌های قدرتمند عصر حاضر تبدیل شده است به نحوی که بسیاری از افرادی که در عرصه حمل و نقل فعالیت دارند از این کشنده برای حمل بارهای سنگین خود بهره می‌گیرند.

از ویژگی‌های موتور این کشنده می‌توان به توربوشارژر و اینترکولر، سیستم تزریق سوخت common rail، گرم کن الکتریکی هوای ورودی به موتور(cold start) و سیستم آلایندگی scr اشاره کرد. همچنین این کشنده به مصرف بهینه سوخت (eco switch) مجهز است که موجب می‌شود مصرف سوخت این کشنده به میزان قابل توجهی کاهش یابد.

معرفی شرکت مایان

تاسیس گروه خودروسازی مایان به سال ۱۳۷۵ بازمی‌گردد و پس از دریافت مجوزهای لازم در زمینه ساخت تریلر در جهت بهبود وضعیت ناوگان حمل و نقل فعالیت خود را آغاز کرد. این شرکت در گذشته به تولید انواع کامیون‌های سبک مانند فوسو، تریلر، کمپرسی، کمرشکن، تریلر تیغه و کفی می‌پرداخت و حتی در زمینه صادرات این محصولات به کشورهای حاشیه خلیج فارس و آلمان نیز فعالیت می‌کرد.

این شرکت در سال ۱۳۹۹ به منظور جبران خلاء وجود کشنده های اروپایی کشنده ای با نام دیما را تولید کرد و با طراحی کشنده دیما گامی بزرگ در عرصه حمل و نقل به وجود آورد.

کشنده دیما

کشنده دیما با داشتن مزایایی مانند مصرف سوخت پایین، بهره گیری از به روز ترین تکنولوژی و قابلیت استفاده در شرایط اقلیمی متفاوت به یکی از پرکاربردترین کشنده‌های موجود در بازار خودروسازی تبدیل شده است.ظرفیت حمل بار این خودرو حدود ۴۴ تن بوده و این بدان معنی است که می‌تواند بارهایی با وزن ۴۴ تن را جابه جا نماید و گزینه بسیار خوبی برای برطرف کردن نیاز حمل و نقل است.


ارزیابی مشخصات فنی کشنده دیما و کشنده پیلسان c7h480

موتور

اگر بخواهیم از نظر توان موتور این دو خودرو را بررسی کنیم باید گفت کشنده پیلسان c7h480 از قدرت موتور ۴۸۰ اسب بخار و گشتاوری ۲۳۰۰ نیوتن متر برخوردار بوده در حالی که موتور به کار رفته برای کامیون کشنده دیما حدود ۴۹۰ اسب بخار و حداقل گشتاوری آن حدود ۲۳۰۰ نیوتن متر می‌باشد.

حجم موتور

حجم موتور کشنده پیلسان C7H480 حدود ۱۳ لیتر است در حالی که حجم موتور کامیون دیما حدود ۱۲ لیتر می‌باشد.

کابین

کابینی که برای کشنده پیلسان c7h480 به کار رفته است تحت لیسانس man آلمان سری TGA است. اتاق این کشنده سقفی بلند داشته و دارای تاییدیه استاندارد استحکام کابین از اتحادیه اروپا (ECE R29) می‌باشد. کابین این خودرو متشکل از دو عدد تختخواب عریض است و به جک بالابر هیدرولیکی و الکتریکی تجهیز شده است.

از طرف دیگر کابین کشنده دیما سقفی بلند داشته و از جنس فولاد گالوانیزه با پوشش مخصوص ضد زنگ و دارای تاییدیه استحکام اتاق اروپا است که از پوسیدگی و خوردگی کابین این خودرو جلوگیری می‌کند. اتاق این کشنده دارای ۲ عدد تختخواب عریض است که راننده جهت استراحت می‌تواند از این فضا استفاده کند.

سایر مشخصات کشنده پیلسان C7H480 و کشنده دیما

مشخصات فنی کشنده پیلسان c7h480 کشنده دیما
مخزن سوخت آلومینیومی به ظرفیت ۱۱۶۰ لیتر(۶۰۰+۵۶۰) مجهز به گرمکن ad-blue به ظرفیت ۴۰ لیتر دو عدد مخزن سوخت آلومینیومی به ظرفیت کل ۱۲۰۰ لیتر، ظرفیت مخزن ادبلو:۶۰ لیتر
استاندارد آلایندگی mc13.48-50 licensed by man euro v eev euro v+ eev
سیستم تعلیق جلو: فنر پارابولیک به همراه میل موجگیر و کمک فنر، عقب:سیستم تعلیق بادی چهار بالنی، با قابلیت تنظیم دستی و اتوماتیک جلو: پارابولیک دارای سه لایه فنر و میل موجگیر، عقب: بادی wabco-ecas با دو بالشتک و کمک فنر، قابلیت تنظیم ارتفاع از راه دور، دارای حافظه ذخیره سازی ارتفاع
سیستم ترمز دو مدار مستقل پنوماتیکی، ترمزهای جلو و عقب دیسکی، ترزمی هوشمند asr&abs(سیستم ترمز ضد لغزش)ebl(سیستم الکترونیکی توزیع نیروی ترمز)، esc(سیستم الکترونیکی کنترل پایداری)، مجهز به ترمز دستی تریلر، مخازن باد آلومینیومی ترمز اگزوز و ترمز موتور اتوماتیک evb ترمزهای جلو و عقب دیسکی wabco، دو مدار مستقل بادی، سیستم کنترل الکترونیکی ترمز (ebs)، سیستم توزیع الکترونیکی نیروی ترمز در چرخها(ebd)، ترمز تپه(hill hold)، سیستم ضد قفل ترمز(abs)،سیستم ضد لغزش(asr/tc)، سیستم کنترل الکترونیکی پایداری (esc)، ریتاردر هیدرولیکی ۵ مرحله ای، ترمز موتور(i-brake) با توان ۳۷۰hp، دارای ترمز تریلر، خشک کن هوا
تجهیزات استاندارد سیستم صوتی و تصویری پیشرفته به همراه مانیتور ۵.۵ اینچی لکسی و بلوتوث، سیستم تعلیق بادی صندلی راننده و شاگرد با قابلیت تنظیم ، غربیلک فرمان مجهز به دکمه های کنترلی، دارای پدال تنظیم با قابلیت جابه حایی فرمان در دو جهت تاییدیه adr برای حمل کالاهای خطرناک(تانکر سوخت و…)، سیستم مدیریت رفتار(ess)، کروز کنترل، رابط کاربری روی غربیلک فرمان، ریش چرخ ۲ اینچ، قفل دیفرانسیل، بخاری درجای هوا به هوا، قطع کن باتری در داخل و خارج از اتاق

نتیجه گیری

هر دو کشنده دیما و پیلسان c7h480 هم از نظر قیمت و هم از نظر عملکرد در وضعیت بسیار مطلوبی قرار دارند و فقط براساس مشخصات ذکر شده نمی‌توان گفت کدام یک از این دو کشنده برای فعالیت شما مناسب تر هستند. لذا براساس بودجه و نوع عملکردی که از خودرو انتظار دارید می‌توانید یکی از این دو خودرو را انتخاب نمایید.
امیدوارم با استفاده از این مطلب تا حدودی تفاوت این خودرو را متوجه شده باشید. همچنین برای اطلاعات بیشتر می‌توانید با کارشناسان فروش ما در ارتباط باشید.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا