کشنده

ماشین سنگین

 اولین ماشین های سنگین 

یکی از اولین تولیدکننده های ماشین سنگین، کامیون، اتوبوس و اتوبوس برقی در دنیا شرکت ماک است که یک شرکت آمریکایی است که در سال ۱۹۰۰ در شهر بروکلین نیویورک تاسیس شد. این کمپانی تولیدکننده ی ماشین سنگین اولین کامیون خود را در سال ۱۹۰۷ تولید کرد. حال این شرکت تنها درحوضه تولید کامیون فعالیت دارد. در سال ۱۹۷۹ شرکت خودروسازی رنو ۱۰ درصد شرکت ماک را خریداری نمود، رنو بتدریج سهام خود در ماک را افزایش داد، که تا سال ۱۹۸۳ مالک ۴۰٪ درصد از سهام این شرکت بود. در ۱۹۹۰ شرکت رنو، بخش خودروهای سنگین خود را، تحت نام رنو تراکس، بطور کامل از شرکت اصلی جدا کرد و بصورت یک شرکت مستقل ثبت نمود و بمنظور تمرکز بر بخش صنایع سنگین، اقدام به خریداری کلیه سهام شرکت ماک نمود.

شرکت سوئدی ولوو در سال ۲۰۰۱ کلیه سهام شرکت رنو تراکس را خریداری نمود، در نتیجه این اقدام مالکیت شرکت ساخت ماشین سنگین ماک نیز در اختیار ولوو قرار گرفت.

ورود ماشین سنگین ماک به ایران

ورود ماشین سنگین ماک به ایران به دهه های ۱۹۳۰ و۱۹۴۰ برمی گردد. ماک بعد سال ۱۳۵۹ خورشیدی بسیار کم وارد ایران شد با این حال می توان ماشین سنگین ساخت سال۱۹۴۱ کمپانی ماک را هنوز در جاده های ایران مشاهده کرد.

طراحان ماک تاکید زیادی بر آیرودینامیک بودن اتاق داشته که می توان افزایش عرض اتاق را از جلو درپوش موتور به سمت کابین خواب را دلیلی بر این دیدگاه دانست، سپرهای بزرگ و قوس دار، باکهای استوانه ای ۲۵۰ لیتری، جعبه های کناری اتاق، پله های بزرگ و دستگیره های استیل به همراه یک بولداگ فلزی روی درب موتور از مشخصه های ظاهری این کشنده ماک محسوب می شوند.

قیمت یک دستگاه کشنده ماک CH613 در بازار ایران حداکثر ۷۰ میلیون است.

در جاده های کفی در صورت داشتن محموله های کم ارتفاع مانند میلگرد کشنده ماک CH613 براحتی به سرعت ۱۴۰ کیلومتر در ساعت دست می یابد که به دلیل داشتن ترمز های ضعیف به نسبت سرعت کشنده به هیچ وجه افزایش سرعت برای این کشنده از ۱۰۰ کیلومتر در ساعت توصیه نمی شود، ترمزهای این کشنده از نوع کاسه ای ۷ اینچ است و قطعات یدکی آن نیز در تهران به مقدار کافی در اختیار کامیونداران قرار دارد، بهترین نوع آنها قطعات ساخت بلژیک است.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا